top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Az önfeláldozás mintája: Young sémaelmélete a női önazonosság tükrében - pszichológus Budapest

Kedves Olvasóim!


Ma egy olyan témát szeretnék nektek bemutatni, amely különösen közel áll a szívemhez: az önfeláldozás sémáját. Ez a séma különösen gyakori a nők körében, akik gyakran hajlamosak saját szükségleteiket háttérbe szorítani mások kedvéért. A sémaelmélet alapjait Jeffrey Young amerikai pszichológus vetette meg, és azóta számos terapeuta és pszichológus foglalkozik vele, beleértve a pszichológus kollégákat Budapesten is, ahol a modern városi élet kihívásai különösen érzékenyen érinthetik a nőket.




Mi az Önfeláldozás Sémája?

Az önfeláldozás sémája egy olyan belső mintázat, amelyben az egyén rendszeresen feláldozza saját igényeit, vágyait és érdekeit mások javára. Ez gyakran azzal a hittel és érzéssel párosul, hogy saját szükségleteik kevésbé fontosak, vagy hogy csak akkor érdemelnek szeretetet és elfogadást, ha másoknak segítenek.


Jellemzői:

  • Állandó gondoskodás másokról saját szükségletek elhanyagolásával

  • Nehézség a "nem" szó kimondásában és határok szabásában

  • Bűntudat vagy szorongás, ha saját magukra fordítanak figyelmet

  • Az értékesség érzésének kötődése mások segítéséhez

Hogyan alakul ki?

Az önfeláldozás sémája gyakran gyermekkorban gyökerezik. Lehet, hogy a szülők túlzott elvárásokat támasztottak, vagy az egyén korán tanulta meg, hogy a szeretet és elfogadás feltétele a mások iránti állandó gondoskodás. Ebben a kontextusban, egy pszichológus Budapesten vagy bármely más nagyvárosban segíthet feldolgozni ezeket a korai tapasztalatokat és újraértelmezni a személyes határokat.


Történet a valóságból:

Eszter, egy 35 éves nő, mindig is az volt a "családja pillére". Két kisebb testvére és idős szülei mindig is rá támaszkodtak. Eszter sosem mondott nemet, még akkor sem, ha ez saját terveit húzta keresztül. Egy nap azonban rádöbbent, hogy míg mások élete gazdagodik, ő maga kiüresedett. Eszter története sokunk számára ismerős lehet


A séma felismerése és vajon mit lehet kezdeni vele?

  1. Önismeret: Első lépés a séma felismerése. Fontos tudatosítani, hogy az önfeláldozás nem erény, hanem korlátozó mintázat.

  2. Határok meghúzása: Tanulj meg nemet mondani. Ez nem önzőség, hanem az öngondoskodás része.

  3. Saját szükségletek felismerése: Ismerd fel és fogadd el saját igényeidet. Engedd meg magadnak, hogy néha első helyen legyél.

  4. Támogató környezet kialakítása: Keress olyan embereket, akik támogatják az önállóságodat és nem csak akkor értékelnek, ha segítesz nekik.

Gyakorlati tippek:

  • Kezdj el naplót írni a saját érzéseidről és szükségleteidről.

  • Gyakorolj kis lépésekben: mondj nemet apró dolgokra, és figyeld meg, hogyan reagálsz.

  • Keresd a társaságot olyan emberekkel, akik elismerik és támogatják a személyes növekedésedet és a nemet mondásodat

Zárszó:

Az önfeláldozás sémájának felismerése és kezelése nem könnyű út, de rendkívül fontos a saját jólétünk és boldogságunk szempontjából. Emlékezzünk, hogy saját szükségleteink fontosak, és jogunk van gondoskodni magunkról. Az önfeláldozás nem a szeretet vagy elfogadás egyetlen útja. Mindenkinek joga van a saját boldogságához és teljes élethez, legyen szó egy nagyvárosról, Budapestről, vagy a világ bármely más pontjáról.


Ezen az úton nem vagyunk egyedül. Sokan küzdenek hasonló kihívásokkal, és a keressük meg magunk körül azokat az embereket, akik segiteni tudnak minket ezen az úton. Nem utolsó sorban érdemes megfontolni pszichológus segítségét is. A terápia nem csupán a problémák megoldását jelenti, hanem egy lehetőség az önmagunkkal való mélyebb kapcsolat kialakítására is. A pszichológiai támogatás segíthet abban, hogy újra megtaláljuk önmagunkat, és megerősödjünk a saját életünk irányításában.


Szekeres Kristóf pszichológus

33 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page