top of page
Depresszió

Mielőtt belefognék a depresszió tankönyvszerű leírásába, olvassuk el Gábor és a depressziója történetét. A történet egyben szomorú, de reményt keltő is.

"Az én történetem nem egy pszichiátriai osztályon végződik. Nem ordibáltam lekötözve a zárt osztályon, miközben szájmaszkos orvosok fecskendővel és nagydarab kopasz ápolók kényszerzubbonnyal közelítenek felém. De mégis túléltem egy öngyilkossági kísérletet.

 

A történet úgy kezdődik, hogy reménytelenségemben és kilátástalanságomban meggugliztam, hogy hogyan lehetek öngyilkos, a Google pedig egy csomó találattal jött fel. Több órán keresztül kerestem a tökéletes megoldást. Meg akartam halni, hátrahagyni a fájdalmat és felszabadítani azokat, akiket a saját depressziómmal terheltem. Fáradt, dühös és frusztrált voltam. Egy csőd voltam. A depresszió pedig egy szürke ködként állandóan ott lebegett körülöttem. Minden szürke volt és semminek nem volt akkor értelme. Csak egy dolognak: az öngyilkosságnak. Tovább kerestem; ha egy pengével felvágom az ereimet, az olyan mocskos, a gyógyszerrel pedig nem megyek biztosra. A fájdalom volt a legnagyobb ellenségem. Nem akartam, hogy fájjon. Végül autóbaleset mellett döntöttem; lehajtottam az útról, de túléltem.

 

Aztán valami átkattant bennem. Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás. Kell valami másnak lennie. Nem tudom, hogy mi, de kell valaminek lennie, ami nem ez. Végül felkerestem egy pszichológust. Sok és hosszú beszélgetés következett, és aztán szépen lassan a halálon kívül másnak is lett értelme. Csatlakoztam egy csoporthoz, akik túlélték a saját öngyilkossági kísérletüket. Aztán lett értelme biciklizni, vagy dolgozni.

A szürke köd még ma is megvan, de talán már nem annyira sűrű. Még mindig nem merek rákeresni arra, hogy hogyan legyünk öngyilkosok, de túléléstörténetekről annál többet szeretek olvasni..azt hiszem, ma már kicsit más."

 

A depresszió egy viszonylag gyakori és komoly pszichés megbetegedés, ami negatív hatást gyakorol arra, ahogyan érzünk, ahogyan gondolkodunk és ahogyan cselekszünk a mindennapokban. Természetesen a depresszió gyógyítható. a depresszió szomorúság élményével, érdektelenséggel jár együtt akár olyan tevékenyséeket, vagy kapcsolatokat illetően, amelyeket korábban a depresszót megélő élvezett. 

 

Vannak emellett bizonyos betegségek, amik a depresszióhoz hasonló tüneteket okozhatnak; ilyenek például a pajzsmirigy problémák, bizonyis vitaminok hiánya, vagy egyes tumorfajták. A depresszió egy adott évben körülbelül a lakosság 5-10 százalékát érinti és bármely korban előfordulhat, de legeeőször a késő serdülőkorban vagy a fiatal húszas éveinkben jelenhet meg. A nőknél általában gyakoribb jelenség mint a férfiaknál.

A depresszió típusai

A depresszió egy gyűjtőfogalom, aminek több típusa létezik.

Major depressziós zavar: major depresszió esetén folyamatosan elkeseredettnek érezzük magunkat, reménytelennek és nagyon sok esetben értelem nélülinek látjuk az életünket. Majro depresszió esetén nehezünkre esik szinte minden hétköznapi tevékenység; legyen szó akár a munkáról, alvásról tanulásról, vagy éppen az evésről, vagy a másokkal való kapcsolódásról. 

Disztímia: a disztímia a depresszióbak egy tartósan fennálló, ámde jóval enyhébb formája, amely eltarthat akár évekig is. Tartós disztímia során felléphetnek major depressziós időszakok is

bottom of page