top of page

Szorongásos zavarok

Hallgassuk meg Ágit, aki szorongásos mindennapjairól ír le néhány érzést és gondolatot:

"A belső szorongásom miatt azt érzem, hogy mindenki utál engem...

 

A belső feszültségeim miatt mindent magamra veszek...

 

Ha egy barátnőmnek, vagy ismerősömnek túl hosszú ideig tart, hogy válaszoljon egy üzenetre, akkor elkezdek agyalni....biztos nem akar velem beszélni...tuti felidegesítettem az üzenetemmel...tutira valami célja van azzal, hogy nem ír vissza azonnal. Utál.

 

Nem merek elsőnek üzenetet küldeni, mert biztosan visszautasítanak. Szinte érzem a hasamat, ahogy felkavarodik, amikor arra gondolok, hogy valaki elolvasta az üzenetemet és nem válaszol rá azonnal..

 

Még ha választ is kapok öt hosszú perc után, akkor is folytatom az agyalást. Ha a válasz túl rövid, vagy csak lényegre törő, akkor csak arra tudok gondolni, hogy vesztegetem a másik idejét és csak udvariasságból válaszol. Arra gondolok, hogy mégsem kellett volna elküldeni azt az üzenetet...

 

Mindegy, hogy mióta vagyok valakivel barátságban, vagy kapcsolatban, folyamatos megerősítésre van szükségem, hogy szeretnek...de legalábbis nem utálnak. Mert ha nem, akkor a legrosszabb jut eszembe. Biztos tettem valamit, amivel felidegesítettem a másikat és nem akarnak engem. A barátságunknak pedig annyi.

 

Minden helyzetet és szituációt túlgondolok. Mindegy, hogy valaki azért nem tud velem találkozni, mert hétvégén is dolgoznia kell és azt fogom gondolni, hogy már nem érdeklem és ettől rosszul leszek..nemcsak izzadok, de a gyomrom is remeg, ha erre gondolok. Nem tudom elhinni, mindegy, hogy igaz, vagy nem.

 

A szorongásom elhiteti velem, hogy a világ ellenem van...ha valami rossz dolognak akár egy kicsi esélye is van, hogy megtörténjen, az BIZTOS, hogy meg fog történni. Nehéz optimistának lenni, hiszen annyi furcsa pillanatot átéltem.

 

Sosem tudom, hogy mit mondjak és hogyan viselkedjek társaságban...ha mondok valamit, akkor vagy ki fognak nevetni a hátam mögött, vagy a szemembe, vagy furán fognak rámnézni, ezért inkább csendben maradok. Mindig. Hogyan kell társaságban viselkedni?

Nagyon nehéz bármelyik családtagommal bármilyen beszélgetésbe elegyedni, idegenekkel meg főleg nem, például sorbanálláskor és ezért azt hiszem, hogy nem szeret senki, de közben a hátam mögött rajtam nevetnek.

 

Ezért férfiakkal is nagyon nehezen ismerkedem. Nem nagyon viszonzom, ha valaki flörtöl velem, mert arra gondolok, hogy az emberek csak egyszerűen kedvesek, de nem akarnak semmit. De még ha érdeklődnek is, meggyőzöm magam, hogy úgysem tartana sokáig, mert ha megismerik, hogy ki is vagyok valójában, akkor rájönnek, hogy nem éri meg velem lenni és azonnal elfutnak. 

 

A szorongásom miatt nincs önbecsülésem és ezért, akik körülvesznek, azok sem becsülnek meg. Ha valaki esetleg megdicsér, egy szavát sem hiszem el. Ha valaki azt mondja, hogy szeret, egy szavát sem hiszem el. Nem látom, hogy ez egyáltalán hogyan lehet igaz?? Sehogyan. Miért akarna bárki is bármit egy olyasvalakitől, mint én?

 

Azt hiszem, pszichológushoz kellene mennem."

Talán önnek is ismerősek a fentebbi sorok, vagy élt már át valaha szorongást az élete során. ez egy teljesen normális érzés. Legyen szó arról, hogy a munkánk során valamilyen problémával szembesülünk, vagy mielőtt valamilyen megmérettetésnek vagyunk kitéve, de akár ilyen helyzet lehet egy fontos döntés meghozatala.

A szorongásos zavarok a pszichés zavarok egyik csoportja és a stressz, amit okoznak megakadályoznak minket attól, hogy az életünket a normál módon élhessük.

Azok, akik hasonló zavarban szenvednek, a félelem és az aggódás mindennapos velejáró és olykor egyenesen bénító lehet, de kezeléssel és pszichológus segítségével ezek az érzések és megélések a normális, kezelhető mederbe terelhetők vissza és képesek lehetünk egy kielégítő és normális életvitelre.

A szorongásos zavarok típusai

A szorongásos zavarok lényegében egy gyűjtőfogalom, amelynek többféle típusa van.

Pánikbetegség/zavar: ebben az esetben a szorongás szinte rohamszerűen érkezik és sokszor azt érezzük, hogy ez véletlenszerű, nem is tudjuk mihez kötni. Ilyenkor izzadunk, a mellkasunkban erős nyomást érzünk, légszomj léphet fel, a szívünk kiugrik a helyéről és olykor halálfélelmünk is lehet.

Szociális szorongás zavar, vagy szociális fóbia akkor lép fel, amikor a mindennapi élet dolgain aggódunk, a szorongásunk középpontja a hétköznapi történések, események. Azon jár az eszünk, hogy mások minősítenek, megítélnek minket, vagy nevetnek rajtunk.

Különleges fóbiák: Ez az az eset, amikor valamilyen tárggyal, vagy szituációval kapcsolatban különös félelmet érzünk, mint például a repülés. A félelem túlmutat azon, ami indokolt és a következménye ez, hogy elkerülünk hétköznapi helyzeteket.

Generalizált szorongás: ebben az esetben a félelmünk túlzott és túlmutat az indokolt szorongáson. Generalizált azért, mert nincsen konkrét oka, vagy tárgya a szorongásunknak.

Tünetek

 

A legtöbb szorongásos zavarban az alábbi tünetek jelentkezhetnek

  • Pánik, félelem és diszkomfortérzés

  • Alvási problémák

  • Nem vagyunk képesek ellazulni

  • Hideg tapintású, izzadt végtagok

  • Légszomj

  • Erős szívdobogás

  • Szájszárazság

  • Hányinger

  • Túlfeszült izmok

  • Szédülés

 

Okok

A kutatások nem tudtak egy egyértelmű okot megállapítani, hogy mi okozza a szorongásos zavarok. Mint más pszichés megbetegedésben, általában több okra egyszerre vezethető vissza, mint például kémiai változások az agyban, környezeti stressz és akár a genetikánk.

 

Diagnózis

Ha észleli a fentebbi tüneteket, akkor érdemes orvost és pszichológust is felkeresnie, aki megvizsgálja és kizárja a testi okokat. Egyelőre azonban nincsen olyan laboratóriumi teszt, ami kimutatná egyértelműen a szorongásos zavar jelenlétét.

Szorongó Lány
Szorongó lány
bottom of page