top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Te vajon szorongó vagy?

Olvassuk el először Ida történetét, aki generalizált szorongás zavarban szenved és beszél a saját megéléséről.

"A villamoson állok, amikor szorító fájdalmat érzek a mellkasomban, a szívem hevesen ver, szinte kiugrik a helyéről.


Hirtelen rádöbbenek, hogy nem kapok levegőt, szinte megfulladok. Az egész testemen kitör a verejtékezés, a pulzusom szinte az egekben lehet. Biztos, hogy el fogok ájulni, a pánik egyre jobban átveszi a gondolataim fölött az irányítást. Mindkét tenyeremet és a lábfejemet is elönti a víz és azon kapom magam, hogy a kezeimet és a lábfejeimet görcsben szorítom.


A rettegés szó még csak a közelében sincs annak, amit érzek. Azt hiszem, itt a vég, meg fogok halni! Érzem, hogy a szívroham egy gyorsvonat sebességével száguld felém, lélegezni pedig már nem is tudok! Lerogyok az egyik ülésbe a villamoson és megpróbálok felállni, de a lábam olyan gyenge, hogy erre képtelen vagyok. Egy kedves, idős asszony mentőautót hív és két ember lesegít a villamosról.


Ez az, ami nagyon sokszor együtt jár a szorongással. Szerencsére az emberek segítőkészek voltak azon a napon. Amikor a mentők kiérkeztek, közölte velem az egyik kedves mentős, hogy ez valószínűleg pánikroham lesz. Azt hiszem, hogy ez volt az egyik legrosszabb, amit az elmúlt öt év során éreztem és tapasztaltam, mióta állandó társam a szorongás.


A pánikrohamok soha nem válnak kevésbé ijesztővé. A tested és a lelked „harcolj, vagy fuss!” üzemmódba kapcsol, és ez az egyik legrémisztőbb az egészben. Az általános szorongásom súlyosbodik egy attak után, mert folyton azon agyalok, hogy mikor jön a következő. Mert bármikor elérkezhet az idő…


pszichológus budapest
Generalizált szorongás zavar

Többféle típusú szorongás létezik. Nekem generalizált szorongásos zavarom (GAD), ami nálam arról (is) szól, hogy akár mindennapi apróságokon is tudok aggódni, amit más szinte észre sem vesz. Tudom, hogy a gondjaim gyakran irreálisak, de ettől nem egyszerűbb kezelni ezeket az érzéseket és gondolatokat. Gyakran úgy érzem, hogy nem vagyok ura az érzelmeimnek és ha a szorongásom mélyponton van, ez hatással van az életem minden apró részére. Nem tudok rendesen aludni, enni, dolgozni, fenntartani a kapcsolatokat, koncentrálni, és egyáltalán lélegezni.


A szorongásos betegségem nagyon különbözik az érzéstől, amelyet egy vizsgán vagy egy stresszes helyzetben átél az ember. A szorongás intenzív tünetei hosszabb ideig tarthatnak. A szorongás nem olyan, hogy csak úgy megnyugszom pozitívan gondolkodással vagy néhány mély lélegzetvétellel. Amikor a szorongásom a legrosszabb napjait éli, akkor igyekszem magamra jobban figyelni; jógázok, igyekszem eleget aludni és próbálok valami testmozgást végezni. Ezek a dolgok segítenek kezelni a betegségemet, de meggyógyulni ezektől nem fogok."

Miután meghallgattuk Ida beszámolóját a mindennapjairól és egy élményét az egyik súlyos pánikattakjáról, nézzük, hogy pontosan mi is az a generalizált szorongásos zavar (GAD) és milyen „hivatalos” leírása van. A DSM-5 szerint:


1.) Túlzott aggodalom és szorongás (feszült várakozás) számos eseménnyel vagy tevékenységgel kapcsolatban (például iskolai vagy munkahelyi teljesítmény), mely legalább hat hónapon át a napok nagyobb részében jelen van


2.) A személy számára nehézséget okoz az aggodalom kontrollálása


3.) A szorongás és aggodalom az alábbi hat tünet közül hárommal, vagy többel jár, de legalább egy tünet az elmúlt hat hónap során a napok nagy részében jelen van:


  1. Nyugtalanság, felhúzottság, feszültség érzése

  2. Fáradékonyság

  3. Koncentrációs nehézség, semmi nem jut eszébe

  4. Irritabilitás

  5. Izomfeszülés

  6. Alvászavar (nehezen alszik el, vagy alszik folyamatosan, vagy nyugtalan, nem kielégítő alvás)

4.) A szorongás, aggodalom vagy a testi tünetek klinikailag jelentős szenvedést és a társas, munkahelyi, vagy más fontos területek működésének károsodását okozzák


5.) A zavar nem tulajdonítható valamely szer (pl. kábítószer, gyógyszer) vagy más egészségi állapot (pl. hipotireózis) élettani hatásának


6.) A zavar nem magyarázható jobban más mentális zavar tüneteivel (pl. szorongás, vagy aggodalom pánikroham kialakulása miatt pánikzavar esetében, negatív megítélés miatt szociális szorongás zavar [szociális fóbia] esetében, beszennyeződés, vagy más kényszergondolatok miatt kényszeres zavar esetében a kötődési személyektől való szeparáció miatt szeparációs szorongás zavar esetében, a traumás eseményekre emlékeztető dolgok miatt poszttraumás-stressz zavar esetében, súlygyarapodás miatt anorexia nervosa esetében, testi panaszok miatt szomatikus tünetzavar esetében, megjelenés észlelt hibái miatt test-diszmorfiás zavar esetében, súlyos betegség miatt betegségszorongás-zavar esetében, vagy téveszmés hiedelmek tartalma miatt szkizofrénia vagy paranoid pszichotikus zavar esetében)


Ha te is úgy érzed, hogy van közös benned és Idában, netán a fentebbi leírás részben, vagy egészben rád illik, érdemes pszichológushoz fordulni.


Szekeres Kristóf pszichológus Budapest

101 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page