top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Reménytelenül érzi magát? 9 mód a megküzdésre

Avagy hogyan legyünk erősek és fejlődőképesek még a legnagyobb szenvedések közepén?


A második világháborús koncentrációs táborban Viktor Frankl pszichiáter egy nagyon fontos megfigyelést tett: azok, akik a szenvedésük közepette értelmet láttak az életükben, nagyrészt túléltek, akik viszont nem, azok jó eséllyel meghaltak. Ebben a cikkemben 9 témát szeretnék említeni, amiben megtalálhatjuk az értelmet még a legnagyobb reménytelenségünk és szenvedéseink közepette is. Ha megtaláljuk az értelmet az életünkben, akkor azt gyökeresen meg tud változtatni minket.

Nézzük meg tételesen azt, hogy miben is találhatjuk meg mindezt?



pszichológus budapest
Életünk értelme(i)

1. Találjunk értelmet rövid távú célokban


Eva Mozes holokauszttúlélőre ugyanaz a sors várt, mint dr. Frankl-ra; mindketten az auschwitzi haláltábor foglyai voltak. Amikor dr. Mengele megmérgezte Eva Mozest, akkor Eva első gondolata volt, hogy túl kell élnie, mert ha nem, akkor a nácik megölik az ikertestvérét is és mindkettőjükön összehasonlító boncolást fognak végezni. Lehet, hogy a mi rövid távú célunk nem ennyire drámai, mint Eva Mozesé, de elvezethet minket a következő kérdéshez: mit kell tennem magamért és másokért most, holnap, a héten, vagy ebben a hónapban? Mi az, ami annyira fontos, hogy erőfeszítést igényel tőlem? Mi lehet az értelme a mindennapjaimnak?


2. Találjunk értelmet hosszú távú célokban

Mit tanultunk azokból a szenvedéseinkből és sérüléseinkből, amiket egy életre megjegyeztünk? Például, ami korábban olyan nagyon fontos volt számunkra, azok most is ugyanolyan fontosak? Érettebben rangsoroljuk az életünkben a fontos, vagy nem fontos dolgokat amiatt, hogy sérülést szenvedtünk el? Ami korábban alapvető volt (mint pl. a levegő), azt most a sérülés szemüvegén keresztül fontosabbnak értékeljük? Nevezzük meg, mi az, amit fontosabbnak vélünk most!


3. Találjunk értelmet a munkánkban

A munkánk megváltoztatott minket? Ha igen, hogyan? A munkánk olyan, hogy azzal azt érezzük, hogy egy kicsit jobbá tesszük a világot? Vagy igazából semmi értelmét nem látjuk? Mit jelent számunkra dolgozni? A sérüléseink vajon mélyítették ezekre a kérdéseinkre a válaszunkat?


4. Találjunk értelmet abban, hogy ragaszkodunk az igazsághoz!

Annak ellenére, hogy dr. Franklt elhurcolták Auschwitzba, sosem felejtette el azt a tényt, hogy ami vele és a társaival történik, az méltánytalan és kegyetlen. Belülről ragaszkodott az igazsághoz, egyfajta referenciapont maradt neki végig. Nagyon fontos, hogy ragaszkodunk valamilyen belső igazsághoz és maradjunk meg annál, higgyünk abban. Egy biztos: a rossz helyzet nem tart örökké.



pszichológus budapest
Értelem kövei

5. Találjunk értelmet abban, hogy ragaszkodunk ahhoz, ami jó.


Nagyon sokan elköteleződnek abban, hogy bármi történjék is velük, másokhoz jók maradnak, nem bosszulják meg másokon a saját fájdalmunkat. Ha ehhez tudunk ragaszkodni, akkor meg tudjuk érezni, hogy milyen erősek is vagyunk.

6. Találjunk értelmet abban, értékesek vagyunk a szenvedéseink ellenére is!


Nagyon gyakori eset, hogy azok, akik szenvednek, arra a hamis következtetésre jutnak, hogy ők kevesebbet érnek. Nem! A szenvedésünk és sérülésünk nem mi vagyunk.


7. Találjunk értelmet a szép dolgokban!


Amikor dr. Franklt elvitték a koncentrációs táborba, akkor ő a természetben találta meg a szépet. De mi is megtalálhatjuk, megláthatjuk a szépet és nem csupán természeti jelenségekben, hanem akár egy emberi jószándékban, vagy jócselekedetben. Dr. Franklnak sokat segített az, hogy a természetben meglátta a szépséget a szenvedési közepette.


8. Találjunk értelmet abban, hogy másokat segítünk


Eva Mozes azzal talált értelmet a szenvedései közepette, hogy túlélt azért, hogy a testvérének ne essen bántódása, segítve ezzel őt abban, hogy túléljen. Kinek tudunk segíteni még a szenvedéseink közepette is? Tudunk valakinek segíteni akár egy kicsit is a szenvedéseink tengerében? Másoknak szüksége lehet ránk.


9. Találjunk értelmet a hitünkben


A hitünk segíthet abban, hogy a szenvedéseink nem tartanak örökké. Nem szabad, hogy a reménytelenség örökre a saját fájdalmaink börtönébe zárjon minket.


Ha úgy érzi, hogy sokat szenved és reménytelennek látja a kiutat, akkor érdemes lehet egy pszichológus segítségét is kérnie, akivel át tudja beszélni a fájdalmait, sérüléseit és a szenvedésének a történetét is megoszthatja. Találjuk meg együtt az értelmet a szenvedései legmélyén is és másszunk ki ebből a mély gödörből együtt!


Szekeres Kristóf pszichológus


41 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page