top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Hogyan maradjunk lelkileg egészségesek a koronavírus alatt? 7+1 tipp a pszichológustól

Frissítve: 2020. márc. 25.

Mi történik igazából most körülöttünk?


Biztos vagyok benne, hogy ezek a napok (és lassan hetek) mindenki számára nagyon nehezek. Az a rengeteg információáradat, ami a közösségi médiumokból és a különféle hírportálokról folyik, a legtöbbünk számára zavarkeltő lehet. Mindeközben nem tudjuk eldönteni, hogy hol lehet az igazság.


Tesszük mindezt úgy, hogy közben szeretnénk a testi és pszichológiai egészségünket megőrizni.


Ebben a cikkben szeretnék néhány használható stratégiát adni arra, hogy hogyan őrizzük meg a testi és pszichés egészségünket a járvány ideje alatt is.


pszichológus koronavírus
Koronavírus és lelki egészség

A kapcsolatok és a kapcsolódások fontossága


Fontos, hogy a bezártság alatt fenntartsuk a kapcsolatot a szeretteinkkel, barátainkkal, munkatársainkkal. Talán arra is adódik most lehetőség, hogy a régi ismerősöket felkeressük és az elromlott kapcsolatainkat megjavítsuk.


Álljon itt néhány tipp arra, hogy hogyan javítsuk a hangulatunkat és tartsuk karban a szervezetünket:



  1. Tartsuk a kapcsolatot a családdal és barátokkal online videó formájában! Reggelizzünk, vagy akár ebédeljünk közösen az anyukánkkal, testvérünkkel, barátunkkal, ha épp nincs lehetőség együtt lenni. A társas támogatás kiemelten fontos a pszichés egészség fenntartása szempontjából és abban az esetben is nagyon sokat segít, ha karanténba kerülünk amiatt, hogy megfertőződtünk a koronavírussal. Mi emberek társas lények vagyunk, ezért mások jelenléte és támogatása megnyugtató számunkra. Ezért is nagyon fontos, hogy amennyiben még jobban izolálva leszünk egymástól (akár kijárási tilalom formájában), tartsuk a kapcsolatot. Az egyedüllét és a magány érzése ilyenkor kritikus hatással is lehet ránk!

  2. Használjuk ki az új technológiák elterjedését, ami segíti a távolsági együttléteket. Csinálhatunk akár "Netflix partykat", ami egy-egy sorozat együttnézését jelenti. Így nem csupán a kedvenc sorozatunkat nézzük meg, de ezzel együtt a szeretteinkkel, barátainkkal is együtt tudunk lenni.

  3. Ha tehetjük, akkor eddzünk otthon. Nagyon sok applikáció nyújt otthoni edzésprogramot. De nem csupán applikációk léteznek. Rengeteg magyar és külföldi fitnesz szakértő nyújt videós programokat és a Facebookon is több olyan csoport alakult, ahol edzők nyújtanak online edzésprogramokat.

  4. A YouTube-on is rengeteg videó elérhető. Különféle sportok; jóga, tánc, és fitneszprogramokat találhatunk ingyenesen.

pszichológiai egészség koronavírus idején
Tartsuk a kapcsolatot másokkal

5. Próbáljunk meg kiegyensúlyozottan étkezni. Elsődlegesen törekedjünk arra, hogy friss hozzávalókat szerezzünk be az étkezéseinkhez. A karantén nem indok arra, hogy sok junk food-ot fogyasszunk. Az egészséges étkezés segít abban is, hogy amennyiben elkapjuk a koronavírust, jobb esélyekkel nézzünk szembe a betegséggel.


6. Fontos tényező az is, hogy a D-vitamin raktáraink le vannak merülve most tél végén. A jelen helyzetben viszont lényegesen kevesebbet töltünk a napfényben, amivel a D-vitamin raktárainkat fel tudnánk tölteni, ezért kiemelten fontos, hogy valamilyen módon biztosítsuk a D-vitamin utánpótlásunkat.


7. Vegyünk időnként egy mély lélegzetet! A mély lélegzet segít a bordaközi izmok kinyújtásában azért, hogy a rekeszizmunkat érősítsünk. A mély lélegzet nem csak segít a szorongás csökkentésében, de egy kicsit meg is állít minket.


+1. Legyünk hálásak. Ez talán nem olyan egyszerű, amikor a saját és mások egészségéért aggódunk, de ezek az idők talán a legfontosabbak, hogy gyakoroljuk a hálát. A hála kifejezése nem csak valami pszichológiai bullshit, hanem a valóban rendszeres gyakorlása jótékony hatással van a pszichés immunitásunkra és egészségünkre.


Összegezve


Ahogy közösen megpróbálunk ezzel a krízissel megküzdeni, nagyon fontos arra koncentrálni első sorban, ami a mi hatáskörünk alatt van. Ez kiemelten fontos. Ha nem így teszünk és túl sokszor fókuszálunk arra, amire nem vagyunk hatással, az csak a szorongásérzetünket fogja növelni. Az pedig nem akarjuk, ugye?


Természetesen, ha úgy érzi, hogy nem tud egyedül megküzdeni a jelenlegi helyzettel és szüksége lenne segítségre, akkor állok rendelkezésre online formában.


Szekeres Kristóf pszichológus

723 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page