top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Miért érdemes önnek (is) pszichológushoz járni?

Frissítve: 2018. nov. 19.


Pszichológus Budapest
Pszichológus Budapest

Röviden: nem érdemes. :)


Ez lehet, hogy nem volt jó vicc. :) Komolyra fordítva a szót: tulajdonképpen miért is érdemes valakinek, bárkinek is pszichológushoz mennie? Ahelyett, hogy én bárkit is meggyőzzek, álljon itt egy történet.


Anita egy 32 éves budapesti, házas nő, aki majdnem egy évet töltött a pszichológussal, mire összeszedte a bátorságát, felállt és otthagyta azt a munkát, amit már talán sokkal korábban meg kellett volna tennie.


Anita egy olyan multinál dolgozott, ami szinte mindent kivett belőle. A társaság, akivel együtt volt, nagyon jó volt, sőt még az egyik legjobb barátnője is erről a munkahelyről van. Egyszerűen azonban eljutott oda, hogy minden reggel úgy kelt fel, hogy ő ezt nem akarja. Hányingerrel küzdött, minden porcikája tiltakozott az ellen, hogy felüljön a villamosra és bemenjen a munkahelyre. Anita mindösszesen egy dolgot szeretett volna: otthagyni a munkáját.


"Alapvetően csak arra volt szükségem, hogy összegyűjtsem a bátorságomat ahhoz, hogy ki tudjak lépni erről a munkahelyről. Szükségem volt valakire, aki ebben bátorít és biztosít, hogy találok utána egy olyan munkát, ami nem teljesen szívja le az életenergiámat. Kellett valaki, aki megragad és addig ráz, amíg ki nem lépek erről a munkahelyről." - meséli Anita


Vajon miért nem az édesanyjához, vagy a férjéhez fordult Anita?


pszichológus budapest
Miért éri meg önnek (is) pszichológushoz menni?

Mert velük már százszor és százszor megbeszélte és kezdte magát egyre kényelmetlenebbül érezni, ha ezt a témát felhozta bármelyiküknek. Anita úgy fogalmaz, hogy "...úgy éreztem magam, mint egy szatyor, ami tele van öreg és ráncos krumplival, de ezt sehova nem bírom kiüríteni."


Anita ezek után határozta el, hogy felkeres egy pszichológust. Nem olcsó mulatság; 12.000 Ft egy 50 perces beszélgetésért hetente semmiképpen nem olcsó. "A pszichológus nem adott konkrét tanácsokat, hanem reflektált mindarra, ami bennem volt; empátiával, hitelességgel, elfogadással, objektivitással és történetekkel. Az ötven perc végig intenzíven és a pszichológus figyelme közepette telt el. Gyakorlatilag kibeszéltem magamból mindent a hetek során. Sokszor, amikor kimondtam a bennem lévő gondolatokat és érzéseket, tettem fel a kérdést, hogy Mi a fenét keresek én ezen a munkahelyen? Minden felismerés belőlem jött, a pszichológus viszont segített ebben. Jól csinálta, minden forintot és percet megért."


Anita közel egy évet töltött nálam, mire az igazi felismerés megjött neki. Egy darabig ezután munka nélkül volt, de utána saját vállalkozásba fogott (ha jól tudom, saját kézműves termékeket árul a webshopján keresztül) és néha még váltunk levelet. Jól van, szereti azt, amit csinál és csinálja azt, amit szeret. Neki ezért érte meg pszichológushoz menni. A lelki egészségéért.


Önnek miért éri meg pszichológushoz menni?


Szekeres Kristóf pszichológus





62 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page