top of page
 • Szerző képeKristof Szekeres

Hogyan küzdjünk meg a negatív önbeszéddel: stratégiák az önbecsülés növelésére

Mindannyian tapasztaltuk már a belső kritikus hangját, amely kételkedik bennünk és aláássa az önbizalmunkat. A negatív önbeszéd sajnos mindennapos jelenség lehet, és ha nem foglalkozunk vele, komoly hatással lehet az életminőségünkre és a mentális egészségünkre. Ebben a blogbejegyzésben megvizsgáljuk, hogyan azonosíthatjuk a negatív önbeszédet, és megosztok néhány hatékony stratégiát, amelyek segítségével leküzdhetjük ezt a káros szokást és növelhetjük az önbecsülésünket.


Nő negatív önbeszéddel pszichológus előtt
Miért vagyok ilyen tehetetlen?


Mi az a negatív önbeszéd?

A negatív önbeszéd az, amikor saját magunkkal szemben kritikusak vagyunk, és folyamatosan negatív dolgokat mondunk magunkról. Ez lehet egy egyszerű "Nem vagyok elég jó" gondolat vagy egy mélyebb, gyökerező érzés, hogy nem vagyunk érdemesek a szeretetre vagy a sikerre. A negatív önbeszéd gyakran automatikusan történik, és idővel az önértékelésünk komoly csökkenéséhez vezethet.


Hogyan ismerjük fel a negatív önbeszédet?

Az első lépés a negatív önbeszéd leküzdésében az, hogy tudatosítjuk, mikor és hogyan jelentkezik. Íme néhány jel, amely arra utalhat, hogy negatív önbeszédet folytatunk:

 • Önkritikus gondolatok: Gyakran találjuk magunkat azon gondolkodni, hogy hibásak vagyunk valamiben.

 • Általánosítás: Egy-egy negatív esemény után azt mondjuk, hogy "Mindig ilyen vagyok" vagy "Soha nem fog sikerülni".

 • Személyes felelősség túlzása: Minden rossz dolgot magunkra veszünk, még akkor is, ha nem mi vagyunk a hibásak.

 • Negatív címkék: Olyan címkéket aggatunk magunkra, mint "lúzer", "buta" vagy "érzéketlen".


Példa esetek

Példa 1: Anna esete Anna egy fiatal nő, aki nagyon keményen dolgozik, de mégis folyamatosan kételkedik a képességeiben. Amikor hibázik a munkájában, azt gondolja: "Hogy lehetek ilyen ostoba? Sosem leszek képes jól végezni a munkámat." Anna esetében a negatív önbeszéd szinte automatikusan jelenik meg minden hibánál, és arra készteti, hogy megkérdőjelezze a saját értékét és kompetenciáját.


Anna története azzal folytatódik, hogy egy különösen stresszes időszakban annyira eluralkodik rajta a negatív önbeszéd, hogy elkezd szorongásos rohamokat tapasztalni. Éjszakánként nem tud aludni, mert a nap folyamán elkövetett legkisebb hibákon is rágódik. Végül Anna rájön, hogy segítséget kell kérnie, és egy barátja ajánlására felkeres egy terapeutát.


Példa 2: Péter esete Péter egyetemista, aki rendszeresen szorong a vizsgák miatt. Amikor nem sikerül egy tesztje, azt gondolja: "Soha nem fogom megcsinálni ezt az egyetemet. Egy igazi kudarc vagyok." Péter esetében a negatív önbeszéd azt eredményezi, hogy nem látja reálisan a helyzetet, és elveszti a motivációját a tanulásra.


Péter története akkor válik különösen komoly problémává, amikor több sikertelen vizsga után teljesen elveszíti a hitét saját képességeiben. Elkezd egyre kevesebbet tanulni, mert úgy érzi, hogy úgysem éri meg az erőfeszítést. Egy barátja veszi észre, hogy Péter depressziós tüneteket mutat, és meggyőzi, hogy kérjen segítséget az egyetemi tanácsadó központban.


Nő a pszichológusával
Negatív önbeszéd


Stratégiák a negatív önbeszéd leküzdésére


 1. Tudatosság növelése:

 • Naplózás: Írjuk le a negatív gondolatainkat. Ez segíthet abban, hogy felismerjük a mintázatokat és azonosítsuk a leggyakoribb negatív üzeneteket.

 • Önreflexió: Kérdezzük meg magunktól, hogy valóban igazak-e ezek a gondolatok. Például: "Tényleg mindig elrontom a dolgokat?"

 1. Pozitív megerősítések:

 • Önmegerősítő mondatok: Írjunk fel néhány pozitív állítást magunkról, és mondjuk el őket minden nap. Például: "Képes vagyok megoldani a problémákat" vagy "Érdemes vagyok a szeretetre és a sikerre."

 • Vizualizáció: Képzeljük el magunkat sikeresnek és magabiztosnak különböző helyzetekben.

 1. Reális célok kitűzése:

 • Apró lépések: Tűzzünk ki kisebb, elérhető célokat, hogy fokozatosan építsük fel az önbizalmunkat. Ünnepeljük meg a kis sikereket is!

 • Haladás nyomon követése: Vezessünk naplót a fejlődésünkről, és nézzük meg, mennyit haladtunk.

 1. Külső támogatás keresése:

 • Beszélgetés egy baráttal vagy családtaggal: Sokszor már az is segít, ha megosztjuk a gondolatainkat valakivel, akiben megbízunk.

 • Terápia: Ha a negatív önbeszéd komoly problémává válik, érdemes lehet szakember segítségét kérni. A kognitív viselkedésterápia különösen hatékony lehet ebben.

 1. Öngondoskodás gyakorlása:

 • Rendszeres mozgás: A testmozgás csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget.

 • Meditáció és mindfulness: Ezek a technikák segítenek a jelen pillanatra koncentrálni és csökkenteni a negatív gondolatokat.

 • Hobbi és szórakozás: Szánjunk időt olyan tevékenységekre, amelyeket élvezünk, és amelyek örömet okoznak.


Részletes példák és gyakorlati tanácsok


Anna naplója és önreflexiója: Anna a terapeuta javaslatára elkezd egy naplót vezetni, amelyben minden este leírja a nap folyamán felmerült negatív gondolatait. Például egy ilyen bejegyzés így szól: "Ma későn érkeztem a munkahelyemre, és azonnal azt gondoltam, hogy biztos mindenki lenéz engem ezért. Úgy éreztem, hogy nem vagyok elég jó." Ezt követően Anna leírja a terapeuta által tanított kérdéseket: "Valóban igaz, hogy mindenki lenéz engem? Volt már példa arra, hogy valaki megdicsért a munkámért?"


Péter és a pozitív megerősítések: Péter egy kis kártyakészletet készít, amelyeken pozitív állítások szerepelnek, mint például: "Minden nap tanulok és fejlődök", "Képes vagyok sikeresen teljesíteni a vizsgáimat". Minden reggel elolvas néhány kártyát, és elképzeli, ahogy sikeresen teljesíti a napi feladatait. Idővel észreveszi, hogy ezek a megerősítések segítenek csökkenteni a szorongását.


Összefoglalás

 • A negatív önbeszéd gyakori, de leküzdhető probléma.

 • Tudatosság növelése, pozitív megerősítések, reális célok kitűzése, külső támogatás keresése és öngondoskodás gyakorlása mind hatékony stratégiák lehetnek.

 • Példák Annával és Péterrel szemléltetik a negatív önbeszéd hatásait és a lehetséges megoldásokat.

4 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page