top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Depressziós vagy? Ez alapján a 9 pont alapján te is eldöntheted!

A 29 éves Gábor szavaival kezdeném a depresszió leírását. Gábor középvezető informatikusként dolgozik egy multinacionális vállalatnál és így írja le a mindennapjait:


"Este fél hét van és én még mindig az ágyban vagyok. Minden alkalommal, amikor felébredek, azt mondom magamnak, hogy itt az ideje fel is kelni az ágyból. De még mindig itt vagyok. De igazából nem számít…az ágyam mindig visszahúz. A lelkemben lévő szörny ismét legyőzött…


A depresszióm folyamatos küzdelem a saját elmémmel. Minden egyes nap, amikor felkelek, nem érzek mást, csak szomorúságot. Szomorú vagyok amiatt, hogy felkeltem, vagy amiatt akár, hogy az előző napot végigaludtam, vagy egész nap csak a Youtube-on, vagy az Instagtamon nem csináltam semmit. Szomorú vagyok, mert senki nem érti meg, hogy a fejemben egy szörnyeteg van, és amiatt is szomorú vagyok, hogy ezt érzem.


A főnökömnek azt mondom, hogy nem vagyok jól és minden aznapra tervezett találkozót lemondok, egyszerűen azért, mert nincs kedvem másokhoz…nincs kedvem magyarázkodni másoknak és nincs kedvem másoktól kéretlen tanácsokat hallgatni.

Nem eszem semmit és igazából nem is alszom jól, hanem utálom magam amiatt, hogy még azt a harcot is elvesztettem, hogy „félig normális legyek”.


Az órák csak telnek és én félig éberen, félig álomban forgolódok az ágyamban. Sírok, miközben dühös vagyok és azon gondolkodom, hogy miért szedek olyan gyógyszereket, aminek nyilvánvalóan semmi, de semmi hatása nincs. Van egyáltalán más is aki hasonlóval küzd, vagy én vagyok az egyetlen a világon??


Néhány ismerősöm ír a Viberen, vagy a Messengeren…A barátnőm azt kérdezi, hogy tehet-e bármit értem. Mindenkit ignorálok. Sokkal egyszerűbb most senkivel nem foglalkozni és később megmagyarázni, hogy miért is éreztem magam ilyen lent. Ezzel nem bunkó akarok lenni, csak egyszerűen sokkal könnyebb az igazságot elrejteni, így mások nem aggódnak miattam annyit és nem kell amiatt aggódnom, hogy a nyomasztó „Jól vagy?” kérdésre hazudnom kell. Mert nem vagyok jól. Talán holnap jól leszek és az igazat tudom mondani és akkor az embereknek nem kell miattam aggódni. Talán holnap úgy kelek fel, hogy készen állok a napra. Talán holnap kikelek az ágyból, vagy talán megint nem…"


Pszichológus Budapest
Depresszió

A depresszió (major depresszív zavar) hivatalos leírása pedig így hangzik:


A.) Az alábbi tünetek közül öt (vagy több) ugyanazon kéthetes időszak során fennáll, és ez változást jelent a korábbi funkciókhoz képest; a tünetek közül legalább az egyik vagy (1) depressziós hangulat vagy (2) az érdeklődés vagy öröm elvesztése.

Megjegyzés: Nem tartoznak ide az egyértelműen más egészségi állapotnak tulajdonítható tünetek.


1. Depressziós hangulat a nap legnagyobb részében csaknem mindennap szubjektív beszámoló (pl. szomorúnak, üresnek, vagy reménytelennek érzi magát), vagy mások megfigyelése (pl. könnyezni látják) alapján.

2. Az érdeklődés vagy öröm jelentős csökkenése a legtöbb tevékenységgel kapcsolatban a nap legnagyobb részében majdnem mindennap (szubjektív beszámoló, vagy megfigyelés alapján).

3. Jelentős testsúlycsökkenés fogyókúra nélkül vagy testsúlygyarapodás (pl. a testsúly több, mint 5%-át meghaladó változás egy hónap alatt), vagy az étvágy növekedése vagy csökkenése csaknem mindennap.

4. Inszomnia vagy hiperszomnia csaknem mindennap

5. Pszichomotoros agitáció vagy gátoltság csaknem mindennap (mások által megfigyelhető; nem csupán a nyugtalanság vagy meglassultság szubjektív élménye).

6. Fáradtság vagy energiahiány csaknem mindennap

7. Értéktelenség vagy túlzott vagy inadekvát bűntudat (ami lehet téveszmés is) érzése csaknem mindennap (nem pusztán a betegség miatti önvád és bűntudat).

8. Csökkent gondolkodási vagy koncentrációs képesség, döntésképtelenség csaknem mindennap (szubjektív beszámoló vagy mások megfigyelése alapján).

9. A halállal kapcsolatos visszatérő gondolatok (nem csak a haláltól való félelem), visszatérő öngyilkossági gondolatok konkrét terv nélkül vagy kísérlet, vagy konkrét terv az öngyilkosság elkövetésére.


B.) A tünetek klinikailag is jelentős szenvedést vagy társas-szociális, munkahelyi vagy más fontos területek működésének károsodását okozzák.


C.) Az epizód nem tulajdonítható szer vagy más egészségi állapot élettani hatásának.


D.) A major depresszív epizód nem magyarázható jobban skizoaffektív zavarral, skizofréniával, skizofreniform zavarral, skizofréniával, paranoid pszichotikus zavarral, vagy egyéb meghatározott vagy nem meghatározott skizofrénia spektrum és más pszichotikus zavarral


E.) Sosem állt fenn mániás vagy hipomániás epizód


Ha te is érzékeled magadon a fentebbi tüneteket, vagy Gábor saját élményei olvasás során többször magadra ismertél, akkor érdemes minél hamarabb pszichológus segítségét kérni.


Szekeres Kristóf pszichológus Budapest

305 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page