top of page
Szerző képeKristof Szekeres

A túlzott szorongás 7 figyelmeztető jele

A kényelmetlen gondolatokra, érzésekre és szituációkra egy igazán emberi válasz a szorongás, ami akár hasznos is lehet bizonyos helyzetekben. Segíthet minket abban, hogy felmérjük a veszélyt, motivál minket abban, hogy vigyázzunk magunkra és a legjobb tudásunk szerint cselekedjünk.


De abban az esetben, ha a szorongásunk túlzott mértékű lesz, akkor nagyon el is tud téríteni a hétköznapokról és akadályozhatja az életünket. A tiszta és világos gondolkodásunkban a túlzott mértékű szorongás egyértelműen akadályoz és abban sem nyújt a túlzott szorongás segítséget, hogy a veszély mértékét a megfelelő helyen kezeljük. Ezzel szemben a testünkben kényelmetlen érzéseket élünk át, ami természetesen a hangulatunkat is nagyon befolyásolja. Idegessé és negatívvá tehet és ezzel természetesen az emberi kapcsolatainkba is beleszólhat.


A legtöbb ember számára a szorongás csak jön és megy, testünk és a lelkünk stresszreakciói pedig azok szerint változnak. Ezzel szemben néhányaknak a szorongásuk, illetve annak túl magas mértéke folyamatos, napi szintű nehézséget okoz az életükben. Lehet akár az is, hogy ez a klinikai mértéket is eléri. Az alábbi 7 pont alapján ön is eldöntheti, hogy a szorongása meghaladja-e a hétköznapi szintet:


Pszichológus budapest
A szorongás építőkövei

1. Folyamatos aggódás valószínűtlen eseményekkel kapcsolatban.


Az a fajta szorongás, aminek van alapja, az a valóság értékelését is magában foglalja. Példákat persze mindig találhatunk a szorongásunk igazolására, de ezek javarészt jó eséllyel nem valószerűek. A túlzott mértékű szorongás mindig immunis lesz az érvekre és a realitásra. Például egy olyanvalaki, aki attól fél, hogy beteg lesz, holott az ismételt tesztek kimutatták, hogy nincsen benne semmiféle kórokozó ("De attól még lehetek beteg!" "Lehet, hogy rosszul mérte a gép!"). Ezekben az esetekben a szorongás már nem nagyon tölt be hasznos funkciót.


2. A szorongás nagyon sok esetben testi tünetekkel jár együtt.


A legtöbb esetben ez azonban kezelhető mértékű. Ha túlzott szorongást élünk meg, akkor ezek a testi tünetek is külön figyelmet és problémát okoznak. Felkavarodik a gyomrunk, fáj a fejünk, a szívünk majd kiugrik a helyéről. Zsibbadást érzünk valamelyik végtagunkban, izzad a tenyerünk és akár légszomjunk is lehet. És ha ezek a mindennapjaink részévé válnak, akkor bizony a hétköznapokban meg tudják nehezíteni a dolgunkat.


3. Nehezen koncentrálunk vagy valahol egészen máshol jár az agyunk.


Nagyon sok tényező befolyásolja azt, hogy éppen tudunk-e egy dologra figyelni, vagy valami más eltereli a figyelmünket. Ilyen lehet az ADHD, vagy akár a depresszió is, de a túlzott mértékű szorongás bizonyosan ilyen. Ilyen esetekben olyan gyorsan is cikázhatnak a gondolataink, hogy nehézséget okoz az, hogy valahova egy dologra fókuszáljunk és összpontosítsuk gondolatainkat.


4. Alvásproblémák.


Nagyon gyakran fellépnek olyanoknál, akik túlzott mértékű szorongással küzdenek. A kapcsolat talán egyértelmű: amikor lefekszünk az ágyba, akkor folyamatosan valamin jártatjuk az agyunkat és emiatt nem tudunk elaludni. Másoknak ez a mintázat lehet, hogy egészen máshogy néz ki: képesek lefeküdni időben, de aztán valamennyi, talán rossz minőségű alvás után felébrednek és a visszaalvás már nehezen megy.


Az is előfordulhat, hogy gyakrabban vannak rémálmaik vagy egyáltalán nyugtalanabbul alszanak, mint mások. Sajnos ez gyakorta válik egy ördögi körré. Nem csupán azért, mert amikor túlságosan fáradtak vagyunk, akkor paradox módon sok esetben nehezebb a pihentető alvás, de amikor kialvatlanok vagyunk, akkor feszültebbek leszünk és a hangulatunk is ingatagabb lehet.

pszichológus budapest
Gondoljuk át szorongásainkat

5. A pesszimizmusunk és a negativizmusunk jóval kifejezettebb, mint másokor, vagy másnál.


Azoknál, akik túlzott szorongással küzdenek, megfigyelhető, hogy valahogy dühösebbek és könnyebben kijönnek a sodrukból. Lehet, hogy olyan dolgok fogják őket frusztálni, ami soha korábban nem. Akár egy egyébként semleges inger hatására is nagyon dühbe tudnak gurulni. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a túlzott szorongással küzdők ezt befelé fordítják és önmagukban támad kétségük, hogy képesek bizonyos akadályokon túljutni, vagyis sokkal negatívabban ítélik meg magukat, mint amilyenek valójában. Ez a folyamat hasonlóképpen működik, mint a depresszióban.


6. Az emberi kapcsolataink egyre problémásabbak lesznek.


Nem csupám otthon, hanem akár a munkahelyünkön, vagy az iskolában is. Ha valaki nem érzi magát pszichésen rendben, akkor nagyon nehéz abba is energiát fektetni, hogy a kapcsolatainkban is jól működjünk. Lehet természetesen, mint ahogy sokan teszik is, de jó eséllyel nagy energiák árán. A kétségbeesés és reménytelenség érzése ezen felül a próbálkozásokat lehet, hogy még rövidebb életűvé teszik.


7. Olyan érzésünk van, mintha elvesztenénk a kontrollt.


Gyakran nagyon nehéz lehet szavakba önteni azt, hogy pontosan mit is érzünk, amikor túlzutt szorongást élünk át. Vannak, akik egy fulladásérzéshez hasonlítják, de vannak, akiknek az az érzése, hogy kicsúszik a mindennapi (vagy akár az egész életük) kontrollja a kezükből. Olyan is nagyon gyakori, hogy a szorongás a testi tünetekben jelenik meg hosszú távon (főleg gyomorbátalmakra érdemes it gondolni). Nagyon sokan vannak olyanok is, akik folyamatosan azt érzik, hogy annyira fel vannak belül "pörögve", hogy egszerűen képtelenek pihenni.


Ha a fent említett néhány pontból valamelyik igaz önre, akkor érdemes lehet egy pszichológust felkeresni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy akkor már biztos ön is "klinikai eset", de mindenképpen érdemes legalább néhány alkalommal egy szakemberre konzultálni, hogy további segítséget és iránymutatást kaphasson.

32 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page