top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

8 sokkoló hiba, ami fenyegeti a pszichés immunitásunkat!

És nyolc megoldás a 8 hibára!


A pszichés immunitás és a belső nyugodtság kéz a kézben járnak. Azok az emberek, akik mentálisan stabilak, a legtöbb helyzetben magabiztosak és belül jól kezelik azt, ami szembejön velük az életben.


Ez persze nem azt jelenti, hogy ők ne lennének időnként szomorúak, vagy lennének félelmeik - ugyanúgy megélik az érzelmeiket. De nagyon sokakkal ellentétben nem szeretnék azt, hogy a dolgok megváltozzanak körülöttük, vagy nem szeretnének másokat megváltoztatni. Ehelyett inkább arra törekszenek, hogy a saját érzéseiket, gondolataikat és tetteiket kezeljék jól.


A pszichésen erős személyeknek a saját maguk fejlődése kiemelten fontos, mert tudják, hogy mindig, minden állapotban lehet fejlődni és a következő kilenc dolgot igyekeznek elhagyni az életükből:

pszichológus budapest
Egyensúly

1. Túlzott önvád


Ha azt gondoljuk, hogy minden 100%-ban a mi hibánk - legyen ez egy félresiklott kapcsolat, vagy egy baleset, akkor az nem csak a saját önbecsülésünket, hanem a körülöttünk lévők viszonyulását is befolyásoljuk - többnyire negatívan. Nem mindig tudjuk megakadályozni a negatív eseményeket.


Azok az emberek, akik pszichésen erősek, felismerik és (többé-kevésbé) helyesen ítélik meg a saját szerepüket egy-egy szituációban, vagy esetnél. Emellett felismerik azt, hogy vannak olyan tényezők, amik a saját kontrolljukon kívül esik (mint például az időjárás, vagy más emberek döntései).


2. Az instant boldogság állandó hajszolása


Azt gondoljuk, hogy állandóan boldognak kell lennünk. Hát nem. Ráadásul ez az attitűd visszafelé is el tud és el is fog sülni. A pillanatnyi kielégülés egészen más, mint egy hosszú távú elégedettség. Azok az emberek, akik mentálisan ellenállók, képesek a rövid távú kielégülést felcserélni egy hosszú távú és egyenletesebben elégedett élményre.


Legyenek hosszú távú célok.


3. A kényelem


Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy ha állandóan a kényelmi zónánkban tartózkodunk, akkor könnyebb és jobb életünk lesz. Lehet. De ha soha, de soha nem hagyjuk el azt a zónát, akkor fennáll a veszélye, hogy megrekedünk valamilyen szinten.


Ez nem arról szól, hogy kenjünk állandóan chillipaprikát a szemünkbe, vagy szökjünk át Mexikóból Kolumbiába, de azért néha mégis :) Hogy aztán visszatérjünk a kényelmi zónánkba és ott feldolgozhassuk és beépíthessük a tapasztalatainkat, amit a komfortzónánkon kívül szereztünk.


4. Az áldozati mentalitás


Nagyon nagy akadályt jelenthet a fejlődésünkre és az életünkre, ha azt gondoljuk és érezzük, hogy az emberek és a világ folyton a mi ellenségünk és az orrunkat csavargatja. Valójában ha az összes problémánkat és azok okát másra hárítjuk, akkor igazából sosem vállaljuk a felelősséget a saját életünkért. És akkor majd a végén elmondhatjuk, hogy tulajdonképpen "semmi közöm nem is volt a saját életemhez". Jó ez így?


pszichológus budapest
Belső elégedettség

5. Folyton azon vagyunk, hogy másokat lenyűgözzünk.


Nagyon-nagyon sokat elpazarolhatunk azzal az életünkből, hogyha azon dolgozunk folyton, hogy lenyűgözzünk másokat. Gondoljuk csak át! Ha attól függ a saját jólétünk, hogy mások mennyire vannak értünk oda, akkor valójában másoknak hatalmat adunk a kezébe magunk fölött.


A mentálisan stabil emberek többé-kevésbé jól érzik magukat a saját bőrükben. Nem törődnek túl sokat azzal, hogy a döntéseiket másokkal igazoltassák, bíznak a saját választásaikban és értékeikben. Természetesen azért mások véleményét kikérik, de főleg azokét, akik fontosak nekik.


6. A tökéletesség hajszolása


A kiválóságra törekvés teljesen egészséges. De végletekig ragaszkodni a tökéletességhez szélmalomharchoz vezet. Könnyen beleeshetünk egy olyan hibába, ahol a saját mércéinket is úgy emelgetjük, hogy annak sose tudjunk megfelelni.


Azok, akik képesek elfogadni, hogy ők maguk nem tökéletesek és nem is lesznek, azok tettek egy lépést annak irányába, hogy pszichésebben ellenállóbbak legyenek. Mindaz, amit teszünk, vagy érzünk, sosem lesz mindig teljesen tökéletes és aki képes lesz ezt elfogadni, az eggyel előbbre lép a belső stabilitás útján.


7. Harag, neheztelés


Azt gondolhatnánk, hogy ha haragszunk valakire, akkor a másikat büntetjük ezzel. De valójában, ha ragaszkodunk ehhez az érzéshez, akkor pusztán a saját életünket tesszük nehezebbé.


Azok, akik belül békében vannak önmagukkal, hamarabb el tudják engedni a nehezteléseiket azért, hogy a számukra fontosabb dolgokra összpontosítsanak. Ez nem azt jelenti, hogy hagyják magukat, hogy mások visszaéljenek ezzel, hanem nem hagyják, hogy a felgyülemlett harag, vagy sértődés átvegye az irányítást a kapcsolatuk felett.


8. Teljes bizalom saját magunkban


Ha azt gondoljuk, hogy mindent képesek vagyunk saját magunk menedzselni, akkor inkább vakmerőek vagyunk, nem erősek. Vannak időszakok, esetek, szituációk, amikor segítséget kérni fontos, mert akár hatékonyabbak is vagyunk így.


Azok, akik mentálisan erősek, nem félnek segítséget kérni, amikor szükségük van rá. Lehet ez egy barát, vagy akár egy szakértő is. Segítséget kérni sokaknak szégyennel párosulhat, azonban a segítségkérés valójában arról szól, hogy szembenézünk azzal, amit teherként cipelünk, vagy elfordulunk tőle és a „szőnyeg alá söprünk”.



Ha ön is szeretne többet tenni azért, hogy a fentebbi kilenc pont közül minél többet megvalósítson, akkor érdemes pszichológussal konzultálni. A pszichológus segít abban, hogy mentálisan minél stabilabb és kiegyensúlyozottabb életet tudjon élni. Éljen a lehetőséggel!


Szekeres Kristóf pszichológus

19 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page