top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

6 módszer a negatív gondolatok ellen

A legtöbben nagyon sok időt töltünk azzal, hogy aggódunk holnap, vagy a jövőnk miatt. Gondolatban újrajátsszunk a régebbi eseményeket és nagyon sok esetben inkább az élet azon részeire fókuszálunk, amelyekkel elégedetlenek vagyunk. Gyakran előfordul velünk, hogy negatívan gondolkodunk és ezek a negatív és nem kívánt gondolatok meggátolhatják, hogy jól éljük meg a mindennapjainkat. Elvonhatják a figyelmünket a fontos dolgokról és így az energiaszintünk is csökkenhet. Emellett akár folyton aggódóvá és lehangolttá tehetnek minket.


Jó hír azonban, hogy ha kitartóak vagyunk, akkor a negatív gondolkodási mintázatokat olyan gondolatokkal válthatjuk fel, amik ténylegesen segítenek rajtunk. Hogyan küzdhetünk meg tehát a negatív gondolatainkkal?

pszichológus budapest
Negatív? Semleges? Inkább pozitív!

1. Ismerjük fel a hibás gondolatainkat! Az agyunk rendkívül kreatívan és kitartóan képes meggyőzni minket arról, ami valójában nem is igaz, vagy legalábbis nem úgy igaz, ahogy azt elsőre gondoljuk. Ezek a hibás gondolatok megerősítik a negatív gondolkodásmódunkat és már kész is, elkezdünk "agyalni". Ha azonban felismerjük és kiszúrjuk ezeket, akkor megtanulhatjuk, hogy hogyan iktassuk ki ezeket a káros gondolatokat a mindennapjainkból! Példák a hibás gondolatokra:


A dolgok csak feketék, vagy fehérek lehetnek – mindent vagy így, vagy úgy látni, átmenetek nélkül.


Magunkra veszünk túl sok mindent – az a feltételezés, hogy bármiért, ami rosszul sül el, mi vagyunk a hibásak.


Egyoldalú gondolkodás – csak a helyzet negatív oldalának meglátása.


Katasztrofizálás – az a gondolat, hogy a lehető legrosszabb kimenetele lesz egy-egy eseménynek, vagy hibának, amit elkövetünk.


2. Vonjuk kétségbe meg a negatív gondolatainkat! Álljunk meg és értékeljünk, hogy vajon tényleg igaz-e egy-egy negatív gondolat!! Gondoljuk csak meg, hogyan reagálnánk, ha egy barátunk beszélne így magáról! Jó eséllyel a negatív gondolataira kiváló ellenérveink lennének! :) Alkalmazzuk ezt a saját gondolatainkra is. Ha másokkal megengedőek vagyunk, legyünk magunkkal is azok! :)


3. Távolodjunk el a pesszmista gondolatoktól! Ennek egyik módszere, hogy hagyunk magunknak egy kis időt (mondjuk 5 percet), amit az adott gondolatmenetre fordítunk. Ilyenkor csak erre koncentrálunk és hagyjuk, hogy cikázzanak benünk a negatív gondolatok. 5-10 perc után szigorúan lépjünk ki ebből a gondolatmenetből, tartsunk szünetet, összpontosítsunk másra és haladjunk tovább a napunkkal!


4. Hagyjuk az ítélkezést! Ha nem is tudatosan és szándékkal, de mindannyian hajlamosak vagyunk mások és önmagunk minősítésére és könnyen ítéletet hozunk mások és magunk felett. Ha fel tudunk hagyni ezzel (ami nem egyszerű persze, de lehetséges), sokkal kényelmesebben fogjuk érezni magunkat. Egy jó módszer erre a „pozitív ítélkezés”: ha azon kapjuk magunkat, hogy negatívan minősítünk egy-egy személyt, egy helyzetet, vagy önmagunkat, akkor igyekezzünk keress pozitív jellemzőket is keresni! Ne legyen kettős mérce! :)

pszichológus budapest
Ön melyik inkább?

5. Legyünk hálásak! Még ha nehéz korszakát éljük is az életünknek, biztosan tudunk olyan dolgokat (legyenek bármilyen kicsik) említeni, amikért hálásak lehetünk. Könnyű és hatékony technika, ha hálanaplót vezetünk, amibe minden nap írunk néhány dolgot, helyzetet, vagy bármi mást, ami jól alakult és örömmel tölt el.


6. Koncentráljunk az erősségeidre! Az emberi természetből fakadóan inkább hajlunk arra, hogy tovább elidőzzünk a negatívumoknál és a pozitívumokat kevésbé látjuk meg magunk körül. De minél többet gyakoroljuk, hogy az erősségeinkre és a pozitívumainkra fókuszáljunk és ne a hibáinkon rágódjunk, annál könnyebben fogjuk jobb színban értékelni magunkat és a mindennapjainkat. Ha azon kapjuk magunkat, hogy túl szigorúan minősítjük saját magunkat, vagy a tetteinket, akkor álljunk meg egy kis időre, és jusson eszünkbe valami olyan, amit igazából értékesnek, jónak tartunk önmagunkban!


Ha nem vagyunk képesek megfékezni a saját negatív gondolatainkat, vagy úgy érezzük, hogy ezek akadályoznak abban, hogy ellásduk a mindennapi teendőidet és élvezzük a mindennapi az életünket, akkor érdemes lehet átgondolni, hogy pszichológushoz forduljunk! A tanácsadás és a terápia segíthet a pszichés ellenállásunk növelésében, csökkentheti az érzelmi szenvedseinket úgy, hogy közben a problémáinkat nem söpörjük a szönyeg alá.


Szekeres Kristóf pszichológus Budapest

217 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page