top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Miért válassza az online terápiát?

Az a kérdés, hogy "Találkoztál mostanában a pszichológusoddal?" valószínűleg egyre inkább divatjamúlt lesz, csakúgy mint a kézfogás.


Szerencsére azoknak, akiknek a jelenlegi helyzetben szükségük van pszichológiai tanácsadásra, vannak egyéb lehetőségeik, mint a személyes találkozás. Egyre inkább elfogadottá válik, hogy a kliensek távterápiában vesznek részt.


online pszichológus
Online vs. kanapés terápia?

Tulajdonképpen a távterápia lehetősége már adott volt azelőtt, hogy a koronavírus miatti távolságtartási kötelezettség (és igény) megjelent volna. Egyre több pszichológus használja a Facebookot és egyébb közösségi médiumot azért, hogy növeljék az online klientúrájukat. Nem ritka (persze nem Magyarországon), hogy egy-egy terapeutának akár 50.000 Instagram követője is van.


Online pszichológus vs. kanapés pszichológus


Valószínűleg a hagyományos, személyes terápiás forma sosem fog eltűnni (merthogy fontos szerepet játszik ez a forma főleg azoknál a pácienseknél, akik magas rizikófaktorúak), még a hagyományos pszichológusi tevékenységi forma is egyre inkább lazább keretek között mozog.


Egyre több olyan lakás van, amit több pszichológus, vagy egyéb tanácsadó szakember bérel közösen, akár egy praxisközösséget együtt alakítva. Ezek a közös rendelők, vagy praxisközösségek elősegítik azt, hogy egy-egy szakember, terapeuta a hagyományos keretek mellett online terápiát is tudjon vinni. Ezzel együtt ezekben a praxisközösségekben a szakemberek is tudnak egymáshoz kapcsolódni, növelve ezzel akár a szakmai hozzáértésüket is.


A karanténokkal és az (egyelőre) vállalt otthonléttel még azok a pszichológusok, akik inkább a hagyományos terápia hívei voltak és a rendelő mint olyan egy kiemelten fontos helyszín volt a munkájuk során, egyre inkább kezdik felfedezni a pszichológusi távmunka szükségét és előnyeit.


Kihívások az online terápiában


Természetesen az online terápiának megvannak a maga kihívásai. Ez például, hogy bizonyos online kommunikációs eszközök, mint például a FaceTime (az Apple online kommunikációs alkalmazása) nem biztos, hogy megfelelnek az egészségügyben elvárt adatvédelmi követelményeknek, ezzel szemben a Zoom alkalmazás például igen.


pszichológia kutatás távterápia
De mit mond a kutatás a távterápiáról?

Amit a kutatás mond


Mit mond a kutatás az online és a személyes tanácsadás hatékonyságáról? Összességében a bizonyítékok egészen bíztatóak.


Egy 2012-es összesítő cikk azt találta, hogy a kognitív viselkedésterápia ugyanolyan hatékony volt személyesen, mint telefonos kapcsolattartás esetében. Ezen felül a kutatók azt találták, hogy a kliensek lemorzsolódási aránya kevesebb volt, mint a személyes terápiás kapcsolat során. Ez valószínűleg azért volt, mert a klienseknek jóval kényelmesebb volt ez a forma.

A mindfulness gyakorlatok is egyre inkább az online terápia eszköztárává válnak. Egy 2016-os nagy, összesítő kutatás azt találta, hogy az online mindfulness alapú folyamatoknak kifejezetten jó hatása van a depressziós tünetekre.


Egy másik kutatás azt találta, hogy az online pszichológiai tanácsadás legalább olyan hatékony a depresszió kezelésében, mint a hagyományos, személyes terápia.


A távterápia egyéb előnyei


Mindezek mellett természetesen az online terápiának egyéb előnyei is vannak: meg tudjuk az utazási időt spórolni, jóval kényelmesebb, a kliensek egy része intimebbnek érzi, mint a személyes terápiás folyamatokat és sokkal-sokkal több pszichológus közül válogathatnak a kliensek.


Néha szükség van tehát egy alapvető változásra, vagy sokkra a rendszernek azért, hogy egy valami jobb irányba mozduljon el. A koronavírus és annak a következményei jelentették talán éppen ezt a sokkot.


Szekeres Kristóf pszichológus

264 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page