top of page
  • Szerző képeKristof Szekeres

Breaking! A kislányok fájdalmát nem gondoljuk olyan erősnek, mint a kisfiúkét


A nemi sztereotípiák egyértelműen ártanak a gyermekeknek - szó szerint. Amikor vizsgálati személyeket arra kértek, hogy becsüljék meg, hogy vajon egy gyermek milyen mértékű fájdalmat él át az ujjának a megszúrása közben, akkor azt találták, hogy a felnőttek a kisfiúk fájdalmát erősebbnek ítélték meg, mint a kislányokét - mutatta ki egy Yale Egyetemen végzett vizsgálat. A kutatók annak tulajdonítják azt, hogy a kislányok esetén kisebbnek észleljük az átélt fájdalom mértékét, hogy él egy olyan sztereotípia a társadalmunkban, hogy a kisfiúk "kevésbé érzékenyek", míg a lányok sokkal "érzelmesebbek".

pszichológus budapest
Fáj? Nem fáj?

Ebben a vizsgálatban felnőtteknek vetítettek le olyan jelenteket, ahol egy ötéves gyermek az ujjába kap egy szúrást egy orvosi vizsgálat során. Ezek után a vizsgálatban résztvevőket megkérdezték arról, hogy mit gondolnak, hogy a gyermek mekkora fájdalmat élt át a tűszúrás következtében?


Minden vizsgálatban résztvevő ugyanazt a videót nézte meg, ugyanazzal gyermekkel, és ugyanazzal a fájdalom kifejezéssel. Az a csoport, akinek azt mondták, hogy a gyermeket Péternek hívják, azok általánosan magasabbra tették a gyermek átélt fájdalmát, mint az a csoport, akiknek azt mondták, hogy a gyermeket Petrának hívják.


A vizsgálat eredménye megerősíti a nemi sztereotípiákat és azt, hogy egyes - a fájdalomérzetet vizsgáló - klinikai vizsgálatok nem hoztak objektív eredményeket.


"Reméljük, hogy ezeket az eredményeket további vizsgálatok követik majd, amelyek a fájdalom megítélésének objektívabb mérését teszi majd lehetővé" - mondja Joshua Monrad pszichológus. "Ha a vizsgálatunkban megfigyelt jelenség ennél általánosabb és nem csupán a fájdalom mértékének megítélésében mutatkozik ez az elfogult attitűd, akkor annak komolyabb következményei lehetnek a diagnózisok felállítása és a kezelések során." - állítja ugyancsak a pszichológus kutató.

11 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page